Gränsöverskridande samverkan i regionalt kopplad kunskapsproduktion : Fallet Forskarstation Östra Norrbotten - Ylinenpää, Håkan; Strömbäck, Margareta (Luleå tekniska universitet, Innovation och Design, 2003)
Denna uppsats adresserar hur perifera regioner utan egna forskningsinstitutioner på ett bättre sätt kan engagera sig i och nyttiggöra sig den kunskapsutveckling som sker inom den akademiska forskningen. Utgångspunkten är de delvis förändrade utvecklingsförutsättningar som råder i ett allt mer kunskapsorienterat samhälle, där klusterbildningar och Triple Helix-samverkan mellan näringsliv, samhälle och akademiska institutioner anses spela en viktig roll för företags och hela regioners utveckling. Utifrån denna referensram beskrivs och diskuteras sedan ett verkligt fall, nämligen etableringen av Forskarstation Östra Norrbotten - en virtuell organisation för forskning och forskarutbildning som vuxit fram i samverkan mellan universitet i norra Sverige samt näringsliv, organisationer och myndigheter i en specifik del av landet (kommunerna Kalix, Haparanda, Överkalix och Övertorneå i östra Norrbotten). Uppsatsen avslutas med att ett antal sektorsspecifika framtida utmaningar för den här typen av Triple Helixsamverkan identifieras och diskuteras. Godkänd; 2003; 20070630 (ysko)