Terrängmodellering av sulfidjord längs väg 97 i Södra Sunderbyn : Uppföljning år 5, 2009 - Pousette, Kerstin (Luleå tekniska universitet, Geoteknologi, 2010)
I samband med byggande av en planskild korsning efter väg 97 i Södra Sunderbyn, skulle ca 20 000 m3 sulfidjord schaktas bort. Sulfidjorden lades upp som en långsträckt terrängmodellering längs med väg 97. På uppdrag av Vägverket Region Norr följer Luleå tekniska universitet upp eventuell miljöpåverkan från terrängmodelleringen enlig ett uppsatt kontrollprogram. Det är framförallt sulfidjordens försurningsegenskaper och hur det påverkar miljön som är av intresse. Programmet omfattar kontroll av den upplagda sulfidjordens geotekniska och miljögeotekniska egenskaper, oxidation av den upplagda sulfidjorden, lakvattenbildning i terrängmodelleringen samt provtagning och analys av yt- och grundvatten kring terrängmodellen. Kontrollprogrammet omfattar 5 års mätningar och analyser. Den här rapporten är den femte i projektet och innehåller det femte årets mätningar och analyser, slutsatser efter 5 års uppföljning och förslag till fortsatt uppföljning. I den första delrapporten, Pousette et al (2006), beskrivs närmare terrängmodelleringens utformning, arbetsgången vid schaktningsarbetet och uppläggningen av sulfidjorden, provtagningspunkter och kontrollprogrammets omfattning.Sulfidjorden som är upplagd i terrängmodelleringen har en mycket stor försurningspotential och volymen är mycket stor. Det innebär att försurande ämnen kan laka ut under mycket lång tid framöver. Provtagningar som utförts i oktober 2009 visar att höjden på terrängmodelle-ringen är 1,95-2,6 m. Oxidationsfronten rör sig successivt nedåt i terrängmodelleringen, även om hastigheten har minskat, och låg vid provtagningstillfället 0,7‑1,2 m under markytan.De analyser som utförts på grund-, yt- och lakvatten visar på typiska värden för en starkt försurande sulfidjord. Vid aeroba förhållanden sjunker pH till < 4. De låga pH-värdena gör att metaller (Al, Co, Ni, Cd, Zn, Mn) och svavel lakas ut. En tydlig aerob påverkan av grundvattnet kan ses på provnivåerna närmast grundvattenytan. Den ytligaste provnivån i provpunkten närmast vägundergången ligger bara ...