SkeWood, ett forskningsprogram vid Luleå tekniska unversitet : slutrapport - Grönlund, Anders (Luleå tekniska universitet, Träteknologi, 2008)
Huvudmän för SkeWoodprogrammet, som startade år 2000, är Stiftelsen Träenigheten, Luleå tekniska universitet och staten genom Verket för innovationssystem, VINNOVA, som från och med 2001-01-01 övertog ansvaret från Närings- och teknikutvecklingsverket, NUTEK. Ett trepartsavtal mellan LTU som utförare och NUTEK/VINNOVA och Stiftelsen Träenigheten som beställare fastställer programmets målsättning, organisation och programbudget samt parternas respektive åtagande. Enligt avtalet skall SkeWood-programmet inriktats mot egenskaper hos trä och förädling av trä med syfte att möta den träbearbetande industrins och dess slutkunders behov av forskning för att säkerställa en marknadsstyrd produkt- och processutveckling. Den forskning som utförs inom programmet ska således vara av relevans och intresse för den träbearbetande industrin och träbyggsektorn. De övergripande målen med verksamheten har varit: * att bygga upp och förstärka den existerande miljön för forskarutbildning vid LTU:s institution i Skellefteå så att den når en internationellt ledande position och * att bygga upp en forskningsverksamhet inom träbyggnadsområdet vid LTU:s institution för Väg- och Vattenbyggnad i Luleå. Verksamheten i programmet har omfattat tre delområden 1. Träkommunikation 2. Träbyggnad 3. Mätteknik Programmets måluppfyllelse skall, enligt programavtalet mätas såväl genom traditionella akademiska mått som genom industriell relevans. Som konkret mätbara mål angav man att Luleå tekniska universitet senast vid tidpunkten för upprättande av slutrapporten har: utbildat och examinerat 14 doktorer (därvid jämställs en doktorsexamen med två licentiatexamina), skrivit 60 artiklar och konferensbidrag, publicerat 24 artiklar i fackpressen, bildat en grupp för träindustriell mätteknik i Skellefteå som inom tre år från Huvudavtalets undertecknande ska ledas av en professor med tillsvidareanställning vid LTU och bildat en grupp för träbyggteknik i Luleå som inom tre år från Huvudavtalets undertecknande ska ledas av en professor med ...