Att städa på intraprenad : Erfarenheter från ett utvecklingsarbete i Piteå kommun - Öhrling, Therese (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2014)
Städsektorn och städares arbetsmiljö beskrivs alltför ofta med ord som höga sjuktal, tidiga pensionsavgångar, dåliga arbetsvillkor, liten möjlighet att påverka arbetet, stress, ensidigt arbete, låga löner, ensamhet, skattefusk, svart arbetskraft, och låg status. Forskningsresultat, statistiska rapporter samt artiklar i dagstidningar och branschtidningar beskriver alla städsektorn som en sektor full av problem, där efterfrågan på lägsta möjliga pris styr hela marknaden och möjligheten till förändring är liten. Utöver stort lidande för de anställda bidrar detta även till stora ekonomiska kostnader för samhället och dåligt rykte för ett yrke som sysselsätter miljoner människor över hela världen.Beskrivningen kan tyckas mörk, men det finns alternativ som är möjliga attutveckla. Vi har under en längre tid följt arbetet vid en städenhet inom Piteåkommun som utvecklats till något som kan beskrivas som en intraprenad därstädarnas arbete karaktäriseras av delaktighet och autonomi. I de intervjuer som vi genomfört återkommer ord som frihet, arbetsglädje, gemenskap, stolthet, egetansvar och viljan att arbeta efter 65.Lyckade insatser för att förbättra städares arbetsmiljö och hälsa tycks vara ovanliga, och om de förekommer verkar de dessvärre inte dokumenteras eller vara föremål för studier. Städare förekommer nästan uteslutande istället som föremål i ”eländighetsforskning”. Det finns idag ett stort behov av att undersöka hur städares arbetsmiljö kan förbättras i praktiken och det saknas konkreta goda exempel som kan visa att god arbetsmiljö även kan vara lönsam och en fördel i en hårt konkurrensutsatt bransch. Arbetsmiljösatsningen i Piteås städenhet skulle kunna utgöra att sådant gott exempel. Utifrån Piteås strategi borde en modell kunna utvecklas som torde få positiva effekter om den implanterades i andrastädorganisationer, oavsett om ägandeformen är offentlig eller privat.Föreliggande rapport är resultatet av en förstudie där vi beviljats medel frånVinnova för att ta vara på dessa erfarenheter och lyfta dem till en ...