Ljustest : En förstudie av synbarheten av varningslyktor på arbetsfordon på väg - Rosander, Peter (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2012)
I denna studie har synbarheten av tre olika så kallade varnings- och avstängningslyktor analyseras och jämförts, både enskilt och i kombination, under varierande förhållanden på raksträcka, kurva, krön och svacka samt i dagsljus och mörker. Inga mätinstrument har använts, utan det mänskliga ögat har fått avgöra lyktornas kvalitéer. Två av lyktorna var avstängningslykta klass L8H och L9H, den tredje en varningslykta i form av en ljusramp. Lyktorna var monterade på ett arbetsfordon för slåtter, en väghyvel.Studien har genomförts inom Piteå kommun längs två vägsträckor, Haraholmsvägen, väg 505 mot Piteå hamn och Gamla Pitsundsvägen. Sträckorna erbjuder tillsammans en god blandning av linjeföring med kuperad och kurvig terräng, långa raksträckor och närliggande skogslandskap.Bedömningen av lyktorna dokumenterades på ett i förväg utarbetat protokoll. Betygsskalan som användes var 4-gradig; dålig – någorlunda – bra – mycket bra. Studien resulterade i totalt 866 observationer.I dagsljus, oavsett vägtyp eller linjeföring, är kombinationen av ljusramp tillsammans med L9H den kombination som får högst andel betyg. Rampen sprider ljuset åt alla håll och är extra uppmärksamhetshöjande med sitt varierande blinkmönster med blixtar. Lykta L9H syns bäst på långa raksträckor men i kurvor uppvisar den brister.I mörker, med alla vägtyper och samtliga övriga förhållanden, får kombinationen av ramp tillsammans med lyktorna L8H och L9H höga betyg. Allra bäst är enligt denna samlade bedömning ljusrampen. En nackdel är att den är så ljusstark att den bländar på nära håll i mörker. Då den kombinerades med någon av de andra lyktorna var den så ljusstark jämfört med de andra att de nästan inte syntes. Ljusrampen behöver en dimningsfunktion för att fungera optimalt.Det blinkmönster som samtliga observatörer ansåg ge bäst upptäckbarhet under alla förhållanden var en snabb dubbelblixt med ett (kort) uppehåll mellan. Som jämförelse ansåg man att den parallellblink som avstängningslyktorna gav, med frekvensen 60 ggr/min, var snarare monoton ...