Länsmusiken i Luleå : kommunalekonomiskt utfall av en regional lokalisering - Johansson, Staffan (Luleå, 2000)
I föreliggande rapport studeras utfallet för den kommunala ekonomin som kan hänföras till Länsmusikens lokalisering till kommunen. Undersökningen bygger på förhållanden för år 1999 och som grund för beräkningarna har använts kända data från verksamheten. Med utgångspunkt härifrån har penningflödena kartlagts och ekonomiska spridningseffekter inom kommunens område beräknats. Inga mätningar har gjorts utan resultatet vilar i sin helhet på antaganden som gjorts beträffande förändringar i skatteflöden, förändringar i konsumtion förändringar i kommunala utgifter etc. Resultatet av undersökningen blev, utifrån kända data och gjorda antaganden, att befolkningen ökat med 23 personer. Det ekonomiska resultatet tyder på att länsmusiken spenderat något mer än 11 mkr inom kommunen och att kommunen som en direkt följd därav spenderat ytterligare pengar för service till medborgarna. Totalt 11,5 mkr. Med multiplikatoreffekt bidrar dessa tillskott till att öka den ekonomiska aktiviteten i kommunen till ungefär 16 mkr. Den ökade ekonomiska aktiviteten beräknas ge sysselsättning åt 34 personer. Kommunens skatteintäkter ökar som en följd härav med 1,6 mkr. Kommunens kostnader för Länsmusiken är 1,25 mkr. Som en följd av inflyttningen till kommunen och den ökade förvärvsfrekvensen så ökade de kommunala kostnaderna för skola och barnomsorg men å andra sidan minskade kostnaderna för arbetsmarknadspolitiska åtgärder och socialförsäkringssystemet. En ytterligare effekt av inflyttningen var att kommunens ekonomi även påverkats via systemet för inkomst och kostnadsutjämning mellan kommuner. Efter att hänsyn tagits till dessa effekter blev slutresultatet att lokaliseringen genererat ett överskott i den kommunala budgeten på 0,17 mkr. Eftersom resultatet vilar på antaganden där framförallt importandel är osäker är även resultatet osäkert. Det krävs dock så pass stor förändring i den ekonomiska aktiviteten som två mkr för att kommunens skatteutfall ska bli 0. Resultatet är därmed tämligen stabilt. Uppdragsgivare: Länsmusiken i Norrbotten ...