Karriär och kön : uppföljningsstudie av lektorers karriärutveckling vid Luleå tekniska universitet - Källhammer, Eva; Fältholm, Ylva (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2009)
Denna studie fokuserar lektorers karriärutveckling vid Luleå tekniska universitet (Ltu). Det är en uppföljning av en tidigare studie av karriärstrukturer vid universitetet, som baserades på tjugo djupintervjuer med doktorander och lärare, där såväl adjunkter, lektorer och professorer finns representerade. Den tidigare studien syftade till att öka förståelsen för doktoranders och lärares upplevelse av karriärstrukturen, samt deras möjligheter och hinder att avancera vid universitetet. Studiens resultat visar att möjligheter och hinder upplevs variera beroende på kön och att män uppfattas väga tyngre än kvinnor i karriärstrukturen vid Ltu. I denna uppföljningsstudie kompletteras det tidigare empiriska materialet med tolv djupintervjuer med lektorer (6 kvinnor, 6 män). Syftet är att undersöka hur lektorer uppfattar karriärutveckling vid Ltu, samt vilka möjligheter och hinder de upplever påverka deras fortsatta karriär. Båda dessa studier har initierats och finansierats av Luleå tekniska universitet inom ramen för IDAS lokala jämställdhetsarbete. Målsättningen med arbetet inom IDAS är att öka andelen kvinnor på ledande positioner, eftersom kvinnor är tydligt underrepresenterade på dessa positioner vid universitetet. Resultatet av denna uppföljningsstudie visar att lektorer, både kvinnor och män, uppfattar bristen på tid för att forska som ett påtagligt karriärhinder. En bidragande orsak till detta anses vara splittrade arbetsuppgifter, som medför att det är svårt att finna sammanhängande tid för forskning och meritering. Studien visar även att lektorer anser att det råder olika förutsättningar för karriärutveckling beroende på faktorer som fakultetstillhörighet, verksamhetsområde och kön. Skillnader mellan teknisk och filosofisk fakultet lyfts fram, till fördel för teknisk fakultet. Universitetets tekniska profilering upplevs främja karriären för individer som är verksamma inom universitetets prioriterade områden, medan de som inte passar in i den tekniska profilen upplever att de hindras i sin fortsatta ...