Ung i Jokkmokk : lokal uppföljning av ungdomspolitik - Waara, Peter (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2007)
Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) är ett nationellt projekt som omfattar samtliga kommuner i landet. Till dags dato har omkring 70 kommuner låtit genomföra lokala uppföljningar (www.ungdomsstyrelsen.se ) Syftet med de lokala LUPP är att "kommunerna på ett enkelt sätt [kan] öka sina kunskaper om ungdomar" (Ungdomsstyrelsen 2006, s.3) och att svaren från enkätundersökningen ska "användas som underlag för politiska beslut och för att utveckla ungdomspolitiken" (aa. s. 6). Undersökningarna administreras av Ungdomsstyrelsen som erbjuder kommunen en statistikportal för enklare statistikuttag kring områden av relevans för de enskilda kommunerna. Utöver det fattar varje enskild kommun beslut om man vill låta genomföra en fördjupad analys av utfallet för den egna kommunen. För det arbetet rekommenderas att anlita forskare eller konsult inom området. I och med att samma enkät används i flera olika kommuner finns det goda möjligheter att etablera en fördjupad analys sett till förhållanden i olika kommuner. Inom ramen för detta uppdrag finns dock inte utrymme för att göra denna typ av analyser. Denna studie kommer bara att indirekt beröra i vilken utsträckning och på vilket sätt som Jokkmokks kommun ansluter sitt ungdomspolitiska arbete till den nationella ungdomspolitiken så som den formulerats i propositionen "Makt att bestämma - rätt till välfärd" (Proposition 2004/05: 2). Detta sker genom återkopplingar till andra utredningar som särskilt uppmärksammat den nationella målsättningarna (se t.ex. FOKUS 05 samt till Ung 2003. Fördjupad analys av den nationella ungdomspolitiken). I huvudsak ger denna enkätredovisning en deskriptiv bild av ungdomars liv och värderingar i Jokkmokks kommun under vintern 2006/07. Med en deskriptiv analys avses att beskriva utfallet snarare än att tolka det och att länka det till vidare perspektiv, ungdoms- och annan socialvetenskaplig forskning. Godkänd; 2007; 20071107 (pewa)