Utvärdering av ett medborgarkontor - Ståhlbröst, Anna (Luleå tekniska universitet, Innovation och Design, 2005)
Denna utvärdering har genomförts av Testplats Botnia. Det införts ett medborgarkontor i Överkalix kommun. I detta medborgarkontor finns Skatte- myndigheten, Kronofogdemyndigheten, Arbetsförmedlingen och, inom en snar framtid, även Försäkringskassan samlade under ett och samma tak. Meningen med medborgarkontoret är att det ska öka myndigheters tillgänglighet för medborgarna. Vid införandet av medborgarkontoret anordnades ett öppet hus där medborgarna fick komma och få information om vad det innebär samt möjlighet att ställa frågor till de tillgängliga myndigheterna. Det har även funnits en webbenkät tillgänglig på servicekontoret som medborgarna har kunnat besvara. Syftet med utvärderingen var att att undersöka användarens upplevelse av servicegrad. Frågeställningar har fokuserats kring attityder, reaktioner och upplevd nytta av medborgarkontoret samt uppfattningar om huruvida ärendehantering underlättats. Utvärderingen visar att medborgarna till stor del är positiva till ett medborgarkontor, även om de inte besöker myndigheter frekvent. Utvärderingen har även kunnat fånga medborgarnas förväntningar och farhågor. Godkänd; 2005; 20060928 (evan)