Vägverkets strategier för upphandling av vägars drift och underhåll i Norra Regionen - Johansson, Pär; Olsson, Ulf (Luleå tekniska universitet, 2000)
Syftet med projektet var för det första att undersöka hur anbudsgivare och potentiella sådana ser på Vägverkets upphandlings- och konkurrensutsättningsstrategi. (Hur bör en modell se ut som verkligen skulle intressera anbudsgivarna?) För det andra ingick att analysera svaren från anbudsgivarna i samverkan med personer (med upphandlingskompetens) vid Vägverket och med utgångspunkt från denna dialog föreslå en ny upphandlings- och konkurrensutsättningsstrategi. Analysen av svaren gav att fyra skilda delmarknader kan identifieras. Norr- och västerbottens kustland inklusive kustnära kommuner typ Vännäs och Boden Gränskommuner mot Finland Städer i Norrlands inland (Lycksele, Gällivare och Kiruna) Norrlands inland (exklusive städer) Utmärkande för konkurrensen i respektive område är att; i område ett förväntas konkurrensen kunna upprätthållas med nuvarande upphandlingsstrategi. i område två ökar konkurrensen pga. de finska åkarna som kan gå in med låga timpriser. i område tre medför gruvverksamheten i Kiruna och Gällivare att de stora anläggningsbyggarna är aktiva i området vilket upprätthåller en viss konkurrens. I område fyra (och eventuellt tre) kommer troligen en kraftigt minskad konkurrens att inträffa de närmaste åren och särskilt om nuvarande upphandlingsstrategi bibehålles. Seminariet och den efterföljande analysen resulterade i ett förslag till ny upphandlings- och konkurrensutsättningsstrategi vilken behandlar följande rubriker; Marknad Kundfokus Riskfördelning Utveckling Kalkylerbarhet Ekonomiska drivkrafter Godkänd; 2000; 20070628 (margjo)