Nolltaxa för busstrafiken i Övertorneå : konsekvensanalys - Johansson, Staffan (Luleå, 2001)
I januari 2001 införde Övertorneå kommun fria bussresor inom kommunens gränser och den uttalade avsikten var att öka bussarnas nyttjandegrad för att på så sätt minska biltrafiken. I mitten av maj gjordes en första avstämning av resultatet och erfarenheterna var då mycket goda. Bussarnas kapacitet utnyttjades bättre och omläggningen bemöttes positivt av befolkningen. Antalet vuxna som valde att ta buss till arbete eller utbildning hade ökat från 35 till 150 personer per dag vilket procentuellt sett ändå bara betydde att 5 % av de vuxna tog bussen i stället för tidigare 1%. Inför kommande beslut om eventuell förlängning av 0-taxan beslutade kommunstyrelsen att närmare granska utfallet. Framförallt ville man ha en genomlysning av välfärdseffekterna för befolkningen men man ville även få en uppfattning det ekonomiska utfallet för kommunens egen budget. Som med alla offentliga satsningar så är även i det här fallet för och nackdelar ojämnt fördelade mellan medborgarna. Man ville därför även granska fördelningseffekterna. Godkänd; 2001; 20080304 (ysko)