Alternativa system för tågstyrning på Malmbanan - Nilsson, Kristina (Luleå, 2006)
En effektiv tågtrafikstyrning är väsentlig för att kunna nyttja den kapacitetspotential som finns hos järnvägen. Kvaliteten på trafikledningen är mycket viktig för alla järnvägsföretag eftersom störningar i systemet påverkar alla tåg på banan. På Malmbanan, som sträcker sig från Narvik invid Norska havet i Norge till Luleå vid Bottenvikens kust, är kapacitetsutnyttjandet mycket högt vilket ökar känsligheten för störningar i systemet. Den främsta orsaken bakom kapacitetsbristen på banan är att det endast finns ett fåtal mötesstationer som klarar av möten med 750 meter långa tåg. Därför är behovet av kapacitetsförbättrade åtgärder på banan mycket stort. Hos järnmalmsbolaget CVRD i Brasilien finns ett modernt IT-stöd för att energi- och kapacitetsoptimera tågtrafiken. Satsningen på ny teknik som förbättrar både styrning och körning av tågen har gett mycket positiva effekter. Det har visat sig att förutom att förkorta omloppstiderna har systemutvecklingen även gett mindre slitage på vagnar och bana. Dessutom har det lett till en snabbare och smidigare trafikledning och en ökad säkerhet i positioneringen av tågen. Syftet med denna studie har varit att utifrån en problemanalys av Malmbanan och nulägesbeskrivning av processer och teknik hos CVRD i Brasilien identifiera möjligheter och hinder för att förbättra trafiken på Malmbanan. Analysen av CVRD visar att det går att förbättra trafikflödet genom ny teknik. Liknande utveckling kan göras på Malmbanan vilket då går i enighet med Banverkets mål om att nyttjandet av infrastrukturen ska ge en samhällsekonomisk nytta. Ytterligare motiv till utveckling är att nuvarande positioneringssystem för tågledningen ger upphov till funktionsstörningar. System som ERTMS och CATO utgör tillsammans med trafikledningssystem en motsvarighet till CVRD:s tågstyrningskoncept. Vilka förändringar införandet av ERTMS kommer att innebära för trafiken på Malmbanan är dock inte helt klarlagt. Godkänd; 2006; 20061117 (ysko)