Överordnat beslutsstödssystem för tågkörning - Nilsson, Kristina (Luleå : Järnvägstekniskt forskningscentrum, Luleå tekniska universitet, 2004)
Järnvägsföretag över hela världen vill bli mer effektiva och flexibla. Det mest kostnadseffektiva sättet är att så långt det går optimera den egna tågtrafikkontrollen. Allt snabbare tåg, ökad trafik, högre krav från konsumenterna tillsammans med allt större områden för trafikledare att styra har resulterat i att trafikledaren är en av flaskhalsarna i tågtrafiksystemet. Malmbanan, som sträcker sig mellan Luleå och Riksgränsen och sedan vidare till Narvik i Norge, är ca 50 mil lång. Där ska malmtåg, persontåg och godståg samsas om utrymmet. Styrningen av tågen sker från trafikledningscentralen i Boden. Trafikledarna kommunicerar både med signaler och genom radiosamtal och de tolkar symbolisk information om tågens läge och hastighet samt signaler och växlar på bildskärmar. Lokförarna i sin tur tolkar informationen, ibland muntlig men mestadels i termer av signaler och hastighetsbegränsningar och omsätter dem i handling. Syftet med förstudien är att granska hur styrningen av tågtrafiken ser ut i dagsläget för att ta fram viktiga kunskaper för utformningen av framtida system för tågtrafikstyrning. Detta sker genom att visa på aktuell teknik och forskning inom området, ge en nulägesanalys av arbetssättet samt identifiera flaskhalsar inom tågföringen. Eftersom viss forskning bedrivs i dagsläget inom området kan denna förstudie, genom att knyta samman pågående projekt, hitta ett lämpligt sätt att gå vidare inom området. Förstudien granskar även hur trafikledning fungerar internationellt för att kunna ge uppslag till användande av alternativa system i Sverige. I dagsläget är den så kallade grafiska tidtabellen, den planerade tidtabellen presenterad i grafisk form som ett tid-sträcka-diagram, trafikledarnas främsta arbetsverktyg i trafikstyrningsprocessen. Det är ett ålderstiget sätt att planera trafiken på. De arbetsuppgifter som utförs i en trafikledningscentral (TLC) skulle kunna utföras effektivare och med högre slutkvalitet om lämpliga metoder och tekniker vilka ryms inom området beslutsstödssystem användes i större ...