Fria bussresor i Övertorneå : uppföljning - Johansson, Staffan (Luleå, 2003)
Den 1 januari 2001 infördes fria bussresor inom Övertorneå kommun. Efter 6 månader utvärderades verksamheten och i den undersökningen gjordes en kartläggning av de förändringar i människors resvanor som uppkommit på grund av taxeomläggningen. De samhällsekonomiska effekterna och vissa fördelningseffekter som berodde av trafikomläggning analyserades. När verksamheten nu pågått så länge att man kan överblicka ett helt kalenderår vill kommunen ånyo utvärdera verksamheten. Det statistiska underlaget är större och borde därför medge bättre överblick så att man med större säkerhet kan förutsäga de troliga långsiktiga förändringar som uppstår om verksamheten skulle permanentas. Utredningsuppdraget omfattar en kartläggning av trafikflödena. En samhällsekonomisk analys av förändringarna. Vidare ingår i uppdraget att diskutera möjliga trafikförändringar som skulle kunna ytterligare öka nyttjandegraden i busstrafiken. Analys av en eventuell prisdifferentierings effekter på samhällsekonomin och på kommunens ekonomi. Godkänd; 2003; 20080304 (ysko)