Trafikutredning av industriområde : Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå - Rosander, Peter; Johansson, Charlotta; Garcia, Amado (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2008)
Forskargruppen trafikteknik har genomfört en studie av trafiksituationen inom industriområdet Smurfit Kappa, Piteå. Området utgör det inhägnade området Smurfit Kappa samt Kolugnsvägen som ansluter området. I föreliggande studie ingår att utvärdera trafiksituationen inom industriområdet avseende: Struktur för lätt trafik, separering: Förslag på hur den lätta trafiken ska separeras ytterligare från tung trafik och tågtrafik. Prioritering av skyltning: Förslag på val av reglering och placering av vägmärken inom området. Tillfälliga refuger - placering: Förslag på placering av tillfälliga refuger för att separera olika trafikantslag (gående/fordon, fordon/tåg). Översiktlig studie av belysning samt vinterförhållanden, dimma: Förslag på placering av belysning för att öka sikt under särskilt vinterförhållanden och dimma. Detaljer för oskyddade trafikanter (cyklister och fotgängare): Förslag på åtgärder för att öka separering mellan oskyddade trafikanter och fordon, främst intill fabriken mellan nya baracklägret och fabriken, samt en tydligare styrning av flödet av oskyddade trafikanter. Attitydundersökning med anställda: Vilka trafikmiljöer kan förbättras, samt på vilket sätt, förslag på åtgärder, förflyttningar inom området - färdsätt Utfarter mot Kolugnsvägen: I samarbete med Piteå kommun ta fram förslag på förbättrade utformningar av anslutningar till och från området med Kolugnsvägen samt den gc-väg som löper parallellt med denna Förslag på utfartsskyltning som upphäver regelverk inom området. Resultatet av studien är separering av olika trafikslag, reglering av trafiken med målet hastighetssänkning samt fysiska åtgärder av trafiknätet för att minska antalet korsningspunkter, förtydligande av nätets struktur och reglering och uppmärksamhetshöjande åtgärder. Godkänd; 2008; 20080915 (ysko)