Översiktlig analys av olika faktorers påverkan på en långsiktigt hållbar stadsplanering : Scenariobeskrivningar för huvudstråk för trafik och stadsform respektive karaktärer för olika bebyggelsestrukturer i Kiruna - Öberg, Maria; Ebrahimabadi, Saeed (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2013)
Kiruna står i dagsläget inför en stor utmaning då stora delar av staden måste flyttas till ett nytt läge för att gruvbrytningen ska kunna fortgå. Det är en unik samhällsplaneringsprocess som pågår som kräver insikt, nytänkade och samarbete med många aktörer.Den här rapporten utgör en översiktlig beskrivning av några former/kollektivtrafikstråk och bebyggelsestrukturer, samt dess konsekvenser för en långsiktigt hållbar stadsutveckling, med fallstudie i Kiruna. Problem som bör analyseras djupare har identifierats.Dagens strävan mot långsiktig hållbarhet, också i stadsplanering, talar för en koncentrerad bebyggelsestruktur i motsats till en utglesad struktur. Från ett vetenskapligt perspektiv finns det både för- och nackdelar med en kompakt stad, men en koncentrerad stad skapar bättre förutsättningar för korta avstånd inom staden, vilket främjar gående och cyklande, samt ger större möjligheter till attraktiva kollektiva transportsystem.Tre olika typer av bebyggelsestrukturer har studerats; gles struktur, blandad struktur och tät struktur. Gles struktur utgörs främst av villabebyggelse och tät struktur utgörs av bebyggelse med tydlig stadskaraktär, med flerbostadshus, affärslokaler m m.Tre olika scenarier för huvudsakliga utvecklingsstråk i Kiruna har studerats översiktligt; bandstruktur (målpunkter längs linje), fingerstruktur (nav med linjer ut från centrum som ”fingrar”) och slingstruktur (målpunkter längs ring). Det kollektiva trafiksystemet kan utgöra stommen i stråken. Stråken karaktäriseras av hög aktivitet av människor och händelser.Analysen av stråkstrukturer visar att de olika stråkstrukturerna samtliga är generellt bra som trafikstrukturer, men tar olika stor hänsyn till den befintliga bebyggelsen, därför kan man tänka sig att de är mer eller mindre användbara på kort eller lång sikt. Fingerstrukturen kan vara en tänkbar lösning på längre sikt, medan slingstruktur kan vara lämplig i närtid, och bandstruktur i en övergångsperiod alternativt på längre sikt. Det är viktigt att planera långsiktigt under hela ...