Vattenkvalitet i Luleå innerfjärdar 1990-2004 - Erixon, Peter (Luleå, 2005)
Luleå tekniska universitet får i uppdrag att utreda vilka effekter på vattenkvaliteten de av Luleå kommun vidtagna vattentekniska åtgärder 1992-1994 har fått i Luleå innerfjärdar. Genom bearbetning och analys av flera vattenkemiska provtagningsprogram mellan åren 1990-2004 kan följande slutsatser dras: Efter det att de vattentekniska åtgärderna vidtogs 1992-94 har inga dramatiska förändringar av vattenkvaliteten skett. Halter och värden ligger i stort kvar på samma nivåer som innan åtgärderna vidtiogs. Om de vattentekniska åtgärdena inte hade vidtagits hade inte innerfjärdarna haft en bättre vattenkvalitet än vad de har idag. Halter och värden hade då legat på ungefär samma nivåer som de gör i de uppdämda fjärdarna idag. Innerfjärdarnas vatten måste betecknas som förhållandevis näringsrika, de centrala delarna Holmsundet och Björsbyfjärden mer än de yttre. Den ovanliga vattenkvaliteten med höga metallhalter och låga pH-värden under 2003 och speciellt 2004 beror med mycket stor sannolikhet på klimatgenererade sulfidoxidationer i avrinningsområdet. De i innerfjärdarna upplagda muddermassornas bidrag till de höga metallhalterna är med mycket stor sannolikhet marginellt. De mångfalt förhöjda metallhalterna och låga pH-värdena beror med stor sannolikhet inte på metallindustriell verksamhet i området. Inga märkbara förändringar av vattenkvaliteten i fjärdarnas olika delar kan uppmärksammas till följd av den förändrade strömriktning som som de vattentekniska åtgärderna medförde. Havets vattenkvalitetshöjande effekt är mycket begränsad under perioden maj till mitten av september. Godkänd; 2005; 20080522 (ysko)