Effekter av byggandet av kulturens hus i Luleå : kulturens materia - en analys av kulturhusets värdeskapande - Laurell-Stenlund, Kristina (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2010)
Denna rapport beskriver byggandet av Kulturens hus i Luleå och effekterna för kommunen och allmänheten som besöker huset. Rapporten beskriver byggprocessen i sin helhet, från behovet av ett konserthus till idén att bygga ett kulturhus, till byggprojektet Kulturens hus och avslutningsvis till förvaltning av huset. Fallstudien bygger på data från intervjuer, protokoll, förstudier, byggnadsprogram och bygghandlingar men också på en enkätstudie. Aktörer som på olika sätt har varit involverade i det tidiga skedet av byggprocessen och/eller deltagit aktivt i byggprojektet och/eller använder/brukar det färdiga huset har intervjuats. Urvalet grundar sig på aktörer som dels har varit aktiva i byggprojektet och som dels arbetar i verksamheter som påverkats av det nybyggda huset. Aktörerna representerar olika intressentgrupper, opinionsbildare, byggherre, beställare, konsult, entreprenör och brukare. Enkätstudien har vänt sig till husets besökare. Effekterna av byggandet av Kulturens hus har analyserats med utgångspunkt i byggprojektet samt i den nytta som huset skapar för dess intressenter och har resulterat i följande slutsatser: Byggprojektet Kulturens hus i Luleå är beskrivet som ett framgångsrikt byggprojekt av byggprojektets aktörer: det blev färdigt i tid, byggkostnaderna höll budgeten och det förväntade resultatet, det vill säga den färdiga byggnaden, överträffade den kommunale byggherrens mål och visioner. Kulturens hus har uppfyllt byggherren Luleå kommuns syfte och mål att skapa ett allaktivitetshus och en mötesplats för dess medborgare. Husets gestaltning, funktionalitet, placering och verksamhetsinnehåll har bidragit till en upplevd hög nytta för dess brukare. Besökarna av Kulturens hus värderar husets aktiviteter och funktioner som bra/mycket bra: 95 % av besökarna värderar de kulturella aktiviteterna i huset som bra/mycket bra, 93 % av besökarna värderar lokalernas anpassning generellt till respektive aktivitet som bra/mycket bra och 94 % av besökarna värderar lokalernas bekvämlighet i relation till dess ...