YTIS : Yrkesförare som Trafikant I Stadsmiljö - Johansson, Charlotta; Rosander, Peter (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2008)
Forskningsprojektet YTIS -Yrkesförare som Trafikant I Stadsmiljö har bekostats av Vägverket och syftet med projektet är att studera yrkesförares hastighetsefterlevnad och regelefterlevnad i tätortsmiljö. I projektet har följande frågor studerats: Hur kör yrkesförare i förhållande till högsta tillåtna hastighet? Vad är yrkesförarnas inställning till högsta tillåtna hastighet? Hur väl följer yrkesförare väjningsplikten mot fotgängare vid övergångsställen? Vad är yrkesförarnas inställning till att följa väjningsplikten mot fotgängare vid övergångsställen? Projektet inleddes med en litteraturstudie för kartläggning av befintlig kunskap om yrkesförares roll i trafiken. Kommunerna Luleå, Piteå, Kalix och Älvsbyn kontaktades för information om projektet och för samarbete med urval av studerade platser. Hastighetsmätningar med handhållen lasermätare i tätortsmiljö genomfördes med inriktning på yrkestrafik såsom buss, godstrafik, taxi och servicefordon. Parallellt med hastighetsmätningar genomfördes videofilmning för observationsstudier av väjningsbeteende i tätortsmiljö vid övergångsställen, även den med inriktningen yrkestrafik. I projektet ingår även enkäter med yrkesförare som kör lastbil, buss, servicefordon eller taxi, eller entreprenörer för kommuner/stat/landsting, men metoden och resultaten från den delen av projektet presenteras i separat rapport. Få studier är hittills genomförda i Sverige och världen med avseende på yrkesförares hastighetsefterlevnad i tätort, och ännu färre avseende yrkesförares regelefterlevnad gällande väjningsplikt vid övergångsställen. Yrkesförarna som grupp utmärkte sig inte tydligt från övriga fordonsförare avseende hastighet, och då de skilde sig från övriga förare var det av negativ karaktär; bussförare och taxichaufförer körde fortare än andra på platser med högsta tillåtna hastighet 30 km/h, och tendensen var att taxichaufförer även körde fortast på gator med högsta tillåtna hastighet 50 km/h. Yrkesförare kör i stort som de flesta andra fordonsförare, avseende regeln om ...