Återhämtning från ätstörningar i ett arbetsterapeutiskt perspektiv : en litteraturstudie - Jonsson, Elin (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2025)
Syfte: Syftet med denna studie var att sammanställa betydelsefulla faktorer vid återhämtning från ätstörningar utifrån ett arbetsterapeutiskt perspektiv. Metod: Studien genomfördes somen litteraturstudie med en sammanställning av tidigare kvalitativ forskning och har sin grund i personers erfarenheter. Databaser som användes var PubMed och CINHAL via Luleå tekniska universitetet. De nio inkluderade artiklarna analyseras med inspiration av Friberg (2022) fem steg för analys, där den arbetsterapeutiska aktivitetsmodellen Model of Human Occupationscentrala begrepp: viljekraft, vanebildning, utförandekapacitet och miljö användes som ett raster för analys av artiklarnas innehåll och för att skapa teman för resultatet. Resultat: Resultatet visade betydelsefulla faktorer utifrån de olika förbestämda teman. I viljekraften upplevdes betydelsefulla faktorer för återhämtning från ätstörningar vara reflektioner över sjukdomen, tro på sin egen förmåga, livsavgörande situationer, relationer, sänka kraven på sig själv och att se tillbaka på tidigare intressen, arbete eller studier. I vanebildningen framkommer upplevelser att förändring av roller, identitet, vanor, rutiner, prioritering av tid för aktiviteter och vila och att lära sig fungerande strategier är betydelsefulla faktorer. I utförandekapaciteten upplevdes de mentala förmågorna som betydelsefulla faktorer för återhämtning från ätstörning. I den nära kontexten i den sociala miljön framkommer betydelsefulla faktorer som hur familjen kan vara ett stöd samt att behandlingspersonal utgjorde betydelsefulla faktorer för återhämtning om personalen hade ett öppet förhållningssätt och inte var dömande mot personen som blivit sjuk. I den nära kontexten i den fysiska miljön upplevdes betydelsefulla faktorer vara att förändra sitt hem efter personliga behov samt att eliminera föremål i hemmet som kunde påverka återhämtningen negativt. Slutsats: De faktorer som upplevdes betydelsefulla för återhämtning från ätstörningar skapade delaktighet i aktivitet.