Maskinhallsstomme i limträ mot KL-trä : Med avseende på projektering och beredning - Berglund, Oscar (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2025)
Lundqvist Trävaru AB i Piteå tillverkar färdiga väggblock till förråd, garage, maskinhallar och villor. Projekteringstiden är 7 veckor för byggnader bestående av små block (garage, förråd m.m.) och 6 månader för villor (villablock). Småblocken har standard 1,2 m bredd, höjden kan variera från 2 till 4,8 m. Villablockens storlek varierar efter kundens önskemål. Syftet med examensarbetet är att dimensionera och jämföra en klassisk maskinhallsstomme med balk-pelarsystem i limträ, mot en i stomme av KL-trä med avseende på projektering och beredning. Detta för att Lundqvist trä i framtiden ska kunna bredda sin produktion med att sälja större maskinhallar till sina kunder och samtidigt växa som företag. Maskinhallarna skall ha en kort leveranstid från beställning till färdig hall, till ett så bra pris som möjligt. I mitt examensarbete ingår en jämförelse med både tidsaspekt för projektet, den totala kostnaden för uppförandet och i viss mån även påverkan på miljö. Skillnaden på limträ och KL-trä är att limträ är träbrädor som sorteras med hänsyn till hållfasthet där de sedan limmas och fingerskarvas till nödvändig storlek. Korslimmat trä (KL-trä) är en träskiva som är uppbyggd av korsvis limmade träbrädor, i minst 3 lager, som panelelement där de används till bärande och stabiliserande stommar. Två olika maskinhallar undersöktes med två olika bredd och längd, 14x28 meter och 18x35 meter: • En stomme i KL-träskivor och ww-fackverkstakstol med c/c 1200 mm. • Balk-pelarsystem i limträ med självbärande högprofilsplåt som tak. Tack vare att KL-trä är en massiv träskiva så har den en större bärförmåga än pelarna, vilket syns när KL-träväggarna är längre ifrån full utnyttjandegrad, fastän väggens bredd måste ökas med 30 mm för den större maskinhallen. Det sekundära trä-skiktet agerar själv som en stabiliserande konstruktionsdel i KL-träväggarna, vilket är en fördel i material och uppförande av maskinhallen. WW-fackverket använder bredden 220 mm och den maximala är 245 mm för brädor med 45 mm tjocklek. Nackdelen med att bygga ...