Riskbedömning och prioritering av avloppsreningsverk avseende recipientkontroll - Eriksson, Agnes (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2025)
Utsläpp av avloppsvatten bidrar till en rad olika miljöproblem. För att undersöka hur stor påverkan ett avloppsreningsverk har på sin recipient krävs provtagningar i recipienten. I Kiruna kommun genomförs provtagning via ett gemensamt provtagningsprogram. Det har dock konstaterats att det finns ett behov av att undersöka vilka av de 16 mindre reningsverk i kommunen som bedöms ha de största riskerna att påverka sin recipient negativt. Målet med arbetet är att skapa ett förslag på ett recipientkontrollprogram baserat på en riskbedömning som sen kan användas för att avgöra vilka reningsverk som bör prioriteras i ett framtida provtagningsprogram. Förslaget ska inkludera lämpliga parametrar, platser och frekvens för provtagning. Under arbetet genomfördes en riksinventering och en modell för riskbedömning togs fram. Dessutom undersöktes förekomsten av läkemedelsrester genom provtagning vid avloppsreningsverket i Vittangi. Metoden som används är en litteraturstudie kombinerat med datainsamling från databaser och rapporter för de aktuella anläggningarna. Information om reningsverken och recipienterna har samlats in från bland annat miljörapporter, VISS och SMHI. En modell för riskklassning utvecklades baserat på sex kriterier som i sin tur innefattar olika riskfaktorer. Modellen utvärderar risker kopplade till anläggningen samt risker för recipienten, och genererar en riskpoäng för varje reningsverk. En känslighetsanalys genomfördes för att utvärdera hur olika riskfaktorer påverkar riskklassningen. Resultaten visar att de reningsverk med högst riskpoäng är Svappavaara, Lainio, Abisko och Övre Soppero. Några av faktorerna som bedöms bidra till de höga riskpoängen är bräddning, dimensionering, utsläppsvillkor och recipientens närhet till känsliga områden. Provtagning vid Vittangi reningsverk visade att koncentrationerna av läkemedel och hormoner var under rapporteringsgränsen. I och med att inga koncentrationer kunde rapporteras antas läkemedelsrester inte utgöra en betydande risk för recipienten men ytterligare ...