Tillgänglighet på allmänna platser : En studie av handelsområden i Borlänge och Luleå - Björklund, Vera (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2025)
Den svenska funktionshinderpolitiken har som mål att alla ska ha möjlighet att kunna delta i samhällslivet. Tillgänglighet är en viktig del att förbättra för att kunna uppnå delaktighet. Utöver att vara en aspekt av delaktighet är tillgänglighet även en viktig aspekt i social hållbarhet samt grundläggande förutsättning för stadsplanering som gynnar alla. Bristande tillgänglighet är en form av diskriminering. Inom stadsplanering finns många styrande dokument för att se till att brister i tillgängligheten för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga inte sker. Historiskt sett och även än idag utgår mycket av stadsplaneringen från en genomsnittsmänniska som egentligen inte finns. Denna genomsnittsmänniska är baserat på normer och värderingar om hur människor lever och fungerar. Då det fortfarande finns stora brister i den fysiska utformningen av städer krävs en bättre förståelse kring upplevelser av tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Rapportens syfte är därför att studera den upplevda tillgängligheten för personer med nedsatt rörelseförmåga, syn eller hörsel på handelsområden i Borlänge och Luleå samt vilka krav som ställs på tillgänglighet inom stadsplanering. Studiens utförande har delats in i två delar, en litteraturstudie och en kvalitativ studie. Litteraturstudien var nödvändig för att få bättre kunskap inom studiens fokusområde och har varit en bra grund för den kvalitativa delen av studien. Litteraturstudien har fokuserat på begreppsförklaringar och besvarat frågor vad gäller upplevelsen av tillgänglighet, och hur det förändras i och med säsongsvariationer samt krav som finns gällande tillgänglighet. Den kvantitativa studien består av en dokumentsstudie samt en intervjustudie och studerar två städer i Sverige. Denna del av studien har genomförts för att få kvalitativ information gällande upplevelser av tillgänglighet samt hur kommuner arbetar med tillgänglighet. Intervjustudien genomfördes som en gåtur och totalt deltog sju informanter i studien. ...