Fysisk aktivitetsnivå i relation till psykiskt välmående och sömnkvalitet : En kartläggningsstudie bland studenter på Luleå Tekniska Universitet - Bohman, Sanna; Grahm, Jonathan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2025)
Bakgrund: Under 2000-talet har psykisk ohälsa blivit allt vanligare. Hos universitetsstudenter kan det förekomma mycket stress, ångest, oro och sömnbesvär kopplat till studierna, vilket i värsta fall kan leda till avbrott i studierna. Forskning visar att fysisk aktivitet har positiva effekter på det psykiska välmåendet genom att minska de psykiska besvären. Studier visar även att sömnen spelar en väsentlig roll för både den fysiska hälsan och det psykiska måendet, då hjärnan får möjlighet att återhämta sig under natten. För att uppnå positiva effekter rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) 150 min fysisk aktivitet per vecka med måttlig intensitet. Denna studie strävar efter att undersöka hur fysisk aktivitet påverkar studenternas sömn och psykiska välmående. Syfte: Syftet var att kartlägga fysisk aktivitet i relation till psykiskt välmående och sömnkvalitet bland studenter vid Luleå tekniska universitet. Metod: 61 studenter vid Luleå tekniska universitet genomförde en enkät som innehöll frågor om fysisk aktivitetsnivå, stress, oro, ångest och sömnkvalitet. Resultat: Studien visar att totalt 40 personer (65,5%) uppnår WHOs rekommendationer för fysisk aktivitet. Resultatet visar att det finns en liten men ej signifikant koppling mellan fysisk aktivitet, psykiskt välmående och sömn. Konklusion: Studien visar att två tredjedelar av studenterna som deltog nådde upp till WHOs rekommendationer för fysisk aktivitet. Studenterna upplever i hög grad att deras fysiska aktivitetsnivå bidrar positivt till deras psykiska välmående och sömnkvalitet.