Fysisk aktivitet och ländryggssmärta hos lärare vid Luleå tekniska universitet : En kvantitativ studie - Åström, Andreas; Malm, Pierre (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2025)
Introduktion: Ländryggssmärta är ett av de vanligaste muskuloskeletala besvären. Forskning säger att 80% av befolkningen kommer drabbas av ländryggssmärta under sin livstid. Några riskfaktorer för att utveckla ländryggssmärta är minskad fysisk aktivitet och övervikt. Fysisk aktivitet definieras med fysiologisk kroppsrörelse och energiförbrukning vid ansträngning. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör man vara aktiv minst 150 minuter/vecka för att främja en god hälsa. Var fjärde vuxen når inte upp till dessa rekommendationer. Yrket som lärare kan medföra en hög arbetsbelastning, särskilt med tanke på ökade administrativa uppgifter som ofta innebär mycket stillasittande. Tidigare forskning visar att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och ländryggssmärta. Det finns dock begränsad data som har undersökt eventuella samband för detta när det gäller lärare vid universitet. Syfte: Syftet med studien var att undersöka fysisk aktivitetsnivå och ländryggssmärta hos lärare vid Luleå tekniska universitet. Metod: En kvantitativ enkätstudie applicerades genom att sammanställa enkäten IPAQ-SF (fysisk aktivitetsnivå) och frågor om ländryggssmärta. Enkäten skickades ut till två institutioner på Luleå tekniska universitet (LTU) och var tillgänglig i två veckor innan bearbetningen av datan påbörjades i JASP. Variablerna som användes var självskattad fysisk aktivitet i MET-minuter och ländryggssmärta skattat med Numeric Rating Scale (NRS) 0-10 skala. Resultat: 43 personer svarade på enkäten och 40 av dessa nådde upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för fysisk aktivitet. Det var 17 deltagare (39,5%) som upplevt ländryggssmärta under de senaste 4 veckorna. Spearman’s korrelationstest visade en mycket svag positiv korrelation, korrelationskoefficient 0,018 med ett p-värde på 0,909. Konklusion: Studien visade inget signifikant samband mellan variablerna fysisk aktivitet och ländryggssmärta.