Distriktssköterskors upplevelser av telefonrådgivning till föräldrar - Mörk, Frida; Olofsson, Viktoria (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2024)
Bakgrund Telefonrådgivning är en stor del av hälso- och sjukvården och utgör en central del av distriktssköterskans arbetsuppgifter inom primärvården. Patientens första kontakt med sjukvården är ofta via telefonrådgivning och medför att distriktssköterskan behöver göra hälsorelaterade bedömningar och ge råd. Telefonrådgivning anses som svårt när det rör barn då distriktssköterskan måste förlita sig på föräldrars tolkningar av barnets tillstånd. Distriktssköterskans uppgift är många gånger att lugna och trygga föräldrars oro. Syfte med denna studie var att beskriva distriktssköterskors upplevelser av telefonrådgivning till föräldrar. Metod Kvalitativ metod med induktiv ansats. Semistrukturerade intervjuer genomfördes med åtta distriktssköterskor i två centralorter i norra Sverige. Datainsamlingen analyserades med kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats. Resultat Dataanalysen resulterade i 3 kategorier; Möta föräldrars oro och behov, underlättande faktorer för telefonrådgivning till föräldrar och utmanande faktorer i arbetet med telefonrådgivning till föräldrar Slutsats Resultatet belyste att telefonrådgivning är en komplex arbetsuppgift för distriktssköterskor. Det upplevs svårt med telefonrådgivning till föräldrar och ställer stora krav på distriktssköterskans kompetens och kommunikation. Ökad utbildning och fler hjälpmedel hade kunnat underlätta arbetet med telefonrådgivning till föräldrar samt öka patientsäkerheten. Fler studier på ämnet behövs för att fördjupa kunskapen inom området.