Analys och förbättring av fördelningsbord : i Malmberget Kulsinterverk 1 - Rosenberg, Albin (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2024)
I Bandugnsverket rullas och sintras järnmalmspellets från slig. Pelletsrullningen sker i sex stycken parallellarullkretsar, fem av dessa har rulltrummor. Den sjätte rullkretsen använder istället en pelletstallrik till pelletsrullningen. Den sjätte rullkretsen behöver ett fördelningsbord som fördelar ut pelletsen på rullsikten. Men på grund av det begränsade utrymmet i området är fördelningsbordet en speciallösning som har en del problem. Varje år havererar transportbandet på detta fördelningsbord omkring fyra till sex gånger. Dessa haverier ärkostsamma då de skapar en stor mängd arbete samt reducerar tillfälligt pelletsverkets produktionskapacitet. Syftet med detta projekt har varit att finna orsaker till haverierna genom en systematisk analys av fördelningsbordets konstruktion samt dokumentation av typiska haverier och utifrån detta ta fram ett förslag på en ny konstruktion. Analysen har utförts på plats, huvudsakligen genom observationer av fördelningsbordetunder drift men även genom av analys av haverier. Under projektets gång har även dialoger med personal förts. I studien konstaterades det att haverier uppkommer på grund av sidovandring som leder till kantskadorav transportbandet. Sidovandringen uppkommer till följd av godspill samt ryck i fördelningsbordets sidodrift, detta i kombination med drivningens placering. Det finns även vissa tecken som pekar på att bandet är underdimensionerat. Det har konstaterats att driftpersonal har svårt att justera den bakre trumman på grund avspännanordningens utformning. Flera förslagna åtgärder för att komma till rätta med de identifierade problemen från analysen läggs fram i denna rapport. I förslagen ingår modifiering av det befintliga fördelningsbordet i kombination med förebyggande åtgärder. I rapporten presenteras nya spillskydd, dessa skall minska risken för spill vid lastning. Drivningen av transportbandet har flyttats fram för att förbättra styrningen av transportbandet. För att förhindra ryck isidodriften har förebyggande åtgärder tagits fram, dessa berör ...