Studiepusslet: Mellan föreläsningar och välmående : En kvantitativ studie om studenter vid Luleå tekniska universitets upplevda psykosociala studiemiljö - Lundgren, Sanna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Studien ämnar undersöka om det finns mönster i hur studenter på Luleå Tekniska Universitet upplever sin psykosociala studiemiljö. Genom en webbaserad enkätundersökning och analysav respondenternas svar identifierar studien mönster relaterade till genus, förväntningar, krav och socialt stöd i studenternas liv. Studien har en kvantitativ ansats och resultatet är presenterat i stapeldiagram och kompletterat med citat från enkätens fritextsvar. Resultaten visar mönster på att kvinnliga studenter tenderar att rapportera högre nivåer av stress jämfört med manliga studenter, särskilt i samband med förväntningar och arbetsbelastning. Diskussionen som följer kopplar resultaten till tidigare forskning och teoretiska perspektiv såsom Scheffs teori om skam, Connell och Pearse (2015) genusteori om könsskillnader, Hochschilds (2003) teorier om genus och emotioner samt Karasek och Theorells (1990) krav-kontroll-stödmodell.En viktig aspekt som diskuteras är hur könsspecifika förväntningar och samhällets normer kan bidra till den ökade stressnivån hos kvinnliga studenter. Kvinnor kan uppleva högre förväntningar på sig själva och från sin omgivning, vilket i sin tur kan leda till ökad arbetsbelastning och stress. Dessa förväntningar kan ha en grund i tidiga könsspecifika normer och förväntningar som skapas redan i barndomen, vilket Connell och Pearse (2015) har utforskat.Förslag till vidare forskning inkluderar att utforska organisatoriska skillnader mellan olika utbildningsprogram och hur dessa kan påverka studenters upplevelse av arbetsbelastning och stress. Det kan vara intressant att analysera hur olika institutioner, krav och tillgängliga resurser bidrar till den psykosociala studiemiljön för studenter. Dessutom föreslås utvärdering av olika stödåtgärder för att minska stress och främja välbefinnande bland studenter. Detta kan inkludera olika former av socialt stöd, flexibilitet i studiearrangemang och anpassning av lärarstöd för att möta studenternas behov.