Konceptdesign av Materialvagn - Lundmark, Simon (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2024)
Detta examensarbete utfördes i samarbete med Nordkonsult AB våren 2024 som ett avslutande moment i Högskoleingenjörsutbildningen för maskinteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Nordkonsult sökte efter ett koncept på en materialvagn med elektrisk styrning för vattenkraftverk. Dessa vagnar har sedan tidigare varit manuellt drivna och tippade av operatören. Kraven för styrningen av vagnen var bland annat hur tippningen och drivningen skulle fungera och andra säkerhetsåtgärder. Arbetet resulterade i ett koncept med ny design på materialvagnen som var modernt, fungerade väl och klarade alla uppsatta krav på tippning, drivning och styrning.