Regional samverkan kring samhällsutmaningar : En kartläggning av exempel på långsiktig organisering - Tengqvist, Anna; Dahlin, Sara; Sjölund, Ulrika; Lindberg, Malin (Mötesplats Social Innovation, Malmö universitet, Malmö, Sweden, 2024)
För att kunna möta komplexa samhällsutmaningar, såsom ohälsa, arbetslöshet, segregation och klimatförändringar, på nytänkande sätt krävs ofta samverkan mellan olika samhällsaktörer och samhällssektorer. Komplexiteten i dessa samhällsutmaningar gör att de kan ta lång tid att komma till rätta med, vilket skapar ett behov av långsiktiga former för samverkan bortom tidsbegränsade projekt. Detta gäller inte minst på regional nivå, det vill säga geografiska områden som sträcker sig över kommungränser, men som inteomfattar hela länder (även om de kan överskrida landsgränser). Regionalsamverkan kring samhällsutmaningar har bland annat diskuterats i termer av så kallade “ekosystem” för social innovation. Med ekosystem menas kopplingen mellan olika faktorer som påverkar möjligheterna att utveckla sociala innovationer, i form av aktörer, resurser, strukturer och normer. Med social innovation menas nytänkande sätt att möta samhällsutmaningar och förbättra människors livsvillkor, genom nya sociala praktiker, relationer och strukturer. I denna rapport presenteras en kartläggning av svenska och internationella exempel på regional samverkan kring samhällsutmaningar. Syftet är att samla och sprida kunskaper och erfarenheter, som inspiration till att vidareutveckla stödstrukturer för social innovation. Kartläggningen har genomförts av Mötesplats Social Innovation (MSI) som är en nationell kunskaps- och samverkansplattform, med säte vid Malmö universitet och med regionala noder vid Högskolan i Borås, Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Malmö universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. Rapporten är framtagen inom ramen för Sveriges nationella kompetenscenter för social innovation i Europeiska Socialfonden (ESF) som drivs av MSI på uppdrag av Svenska ESF-rådet, i samverkan med Nationella nätverket för samordningsförbund och Partnerskapet för sociala innovationer i Örebro län.