Ekobyar : En möjlighet att prova nya metodersamt locka unga till Norrbottens landsbygd. - Vedin Viksten, Maria (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2024)
Utflyttningen från mindre samhällen utarmar möjligheterna för funktioner så som skola och sjukvård på landsbygden, vilket är problematiskt för samhällets självförsörjning. Ett hållbartsamhälle behöver en hållbar, levande landsbygd för att förse med mat och energi. Den här studien ämnar utforska: Vad en ekoby kan vara och hur Luleå kan anamma konceptet ”Ekoby”, för att nå mål samt locka unga vuxna till dess landsbygd. Ovan nämnda saker har undersökts meden kvalitativ litteraturstudie. Sedan har en enkätundersökning skickats ut till unga vuxna i Luleå för att ringa in vilka av ekobyars egenskaper som skulle passa Norrbotten samt hur de önskar bo. Litteraturstudien identifierade tre huvudsakliga egenskaper hos ekobyar: -Självhushållning på energi och mat. -Nya alternativa lösningar på saker så som avloppssystem, odlingssätt, byggsystem mm. -Gemenskap och grannskap. Egenskaperna, speciellt de första två, passar Norrbotten väldigt väl då Norrbottens vision inför 2030 vill att regionen ska vara; nytänkande, innovativ samt ledande inom ekologisk hållbarhet. Norrbotten vill ha en levande landsbygd och högre självförsörjningsgrad. Enkäten undersökte hur unga i Luleå såg på de tre egenskaperna. Självhushållning, energi och mat: Det finns stort intresse för självhushållning både på energi och mat. Om möjlighet till mat- och elproduktion ges skulle många ta den, på så vis skulle självförsörjningen öka. Den huvudsakliga platsen för odling bör planeras på den privata ytan men en del odlingsyta kan, med fördel, även planeras på gemensamma områden. Innovativitet, nya eller alternativa lösningar: Området får gärna planeras som ett laboratorium för nya lösningar, så länge det finns miljövinster att göra. Detta skulle även hjälpa kommunen nå sina mål. Det är dock få som vill lägga sin tid och ekonomi på detta. Ett sätt att genomföra ett sådant område är om utomstående part sköter projekten. Kommunitet, grannskap och gemenskap: Obligatoriska sysslor bör hållas på ett minimum men gemensammautrymmen är att rekommendera då skapar ...