Att leda i kris : En fallstudie om att leda i kris på ett norrländskt industriföretag - Swartling, Carl-Hugo; Ögren, Isak (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Ledarskap är ett väl utforskat område, hur ledarskapet påverkas av krissituationer är däremot ettområde som fått ett allt större vetenskapligt intresse de senaste årtiondena. Detta beror blandannat på att modern teknik blir mer och mer komplicerad vilket leder till mer omfattande krisernär de väl uppstår. Industribranschen är i många avseenden en riskfylld bransch där komplexaprocesser, system och maskiner används, man kan därför misstänka att ledarskapets krishanteringi denna bransch sätts på prov relativt ofta. Trots detta visar tidigare forskning att många företaginte prioriterar krisberedskap. Med en utgångspunkt i detta område, samt de ökadeinvesteringarna på industrier i norra Sverige, ser vi ett behov av att bredda kunskapen kringledarskap och krishantering inom industribranschen.Denna studie avser därför att förstå och synliggöra hur ledarrollen förändras i en krissituation,samt att påpeka de aspekter inom ledarskapet som visat sig ha en avgörande roll ikrishanteringen. Detta har gjorts genom en fallstudie på smältverket Rönnskärsverket somnyligen genomgått en omfattande kris. Studien består av intervjuer med personer i ledarrollerinom företaget, deras erfarenheter från krisen har sedan analyserats ur ett perspektiv grundat iteori och tidigare forskning.Studiens resultat visar att kommunikation, både inom och mellan avdelningar, är engrundläggande aspekt för att kunna bedriva ett effektivt ledarskap. Vidare synliggörs vikten aven väl utvecklad krisberedskap, där ledare över avdelningar med mindre beredskap upplevde ettstörre behov av att vara mer kontrollerande och inte lika utvecklande ledare som de vanligtvis är.Slutligen visar det sig att krisens natur påverkar både organisationskulturen och ledarrollen, därframförallt tidspress bidrar till ett mer auktoritärt ledarskap och direkt beslutsfattande