Effektivisering av slaggbyttehantering : Förbättringsarbete i stålindustrin: En fallstudie på SSAB i Luleå - Pettersson Fant, Morgan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Detta examensarbete har utförts på SSAB i Luleå. Arbetet inleddes på grund av att SSAB:s inköpsavdelning upplevde höga inköpskostnader för objekten slaggbyttor. Slaggbyttor är massiva stålbehållare som används för att hantera restprodukter från ståltillverkningen. Processen slaggbyttor innehåller delprocesserna Underhåll av slaggbyttor, Produktion med slaggbyttor och Reparation av slaggbyttor. Processen slaggbyttor har kartlagts och definierats av författaren för detta examensarbete. Syftet med detta examensarbete är att synliggöra problem och identifiera förbättringsmöjligheter i processen slaggbyttor hos SSAB i Luleå. För att möjliggöra processkartläggningen utfördes direkta observationer på SSAB:s produktionsanläggning i Luleå. Därefter utfördes semistrukturerade intervjuer med SSAB:s anställda och leverantör av slaggbyttor. Genom examensarbetets processkartläggning av processen slaggbyttor uppmärksammades problem. De uppmärksammande problemen i processen slaggbyttor bestod bland annat av bristande kommunikation mellan de olika enheterna i processen slaggbyttor, otillräcklig journalföring av slaggbyttor och otydligt ledarskap. Genom utförandet av ett träddiagram skapades åtgärder till problem som existerar i processen slaggbyttor. Träddiagrammets åtgärder låg till grund för skapandet av rekommendationerna för hur SSAB bör hantera de upptäckta problemen i processen slaggbyttor. Arbetet resulterade i följande tre rekommendationer: 1. Kommunikation - Utför möten kontinuerligt med inblandade i processen slaggbyttor. För att förbättra kommunikationen i processen slaggbyttor rekommenderas regelbundna digitala eller fysiska möten. Bristande kommunikation har lett till att SSAB har ineffektivt beslutstagande och ineffektiv uppföljning av de olika aktiviteter i processen slaggbyttor. Detta kan åtgärdas genom att skapa en kommunikationskanal där alla inblandade enheter i processen slaggbyttor får insyn över processen och kan dela med sig av sin expertis till varandra. Detta skulle kunna förbättra förståelse och ...