Vad står i vägen för effektiv implementering? : En analys av social acceptans och dess påverkan på tillståndsgiven vindkraft i norra Sverige - Irebjörk, Hanna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Tidigare implementeringsforskning har fördjupat förståelsen för faktorer som påverkar och kan utgöra hinder för ett effektivt genomförande av olika politiska åtgärder. Denna studie syftar till att bidra till denna tidigare forskning genom att analysera relationen mellan social acceptans och graden av implementering. Detta då social acceptans, som tidigare har studerats som en begränsande faktor i beslutsfattandefasen, inte har getts samma uppmärksamhet som ett potentiellt hinder för implementering. Social acceptans har operationaliserats till två konkreta och mätbara variabler, motstånd och allmän opinion. Med en kvantitativ ansats och multipel regressionsanalys har relationen empiriskt studerats genom att titta på tillståndsgiven vindkraft i norra Sverige. Resultaten visar att ett högre motstånd har en signifikant negativ inverkan på implementeringsgraden, vilket innebär att projekt som möter större lokalt motstånd har en lägre sannolikhet att framgångsrikt implementeras. Å andra sidan visar allmän opinion ingen signifikant effekt på implementeringsgraden. Ett positivt allmänt stöd för vindkraft räcker därmed inte alltid för att säkerställa framgång på lokal nivå. Dessa resultat är betydelsefulla eftersom de understryker att somliga aspekter av social acceptans kan förklara varför implementeringsmisslyckanden sker på lokal nivå. I fallet med tillståndsgiven vindkraft ter sig dessa aspekter dessutom vara så pass avgörande att inte ens vinstdrivande faktorer såsom gynnsamma fysiska förutsättningar för vindkraftsutveckling kan mildra effekterna av dem.