För demokrati : En studie om lärares förhållningssätt till och för demokrati - Marcus, Stål (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2024)
Demokrati har under en lång tid varit en central aspekt i vårt samhälle. Medborgare ska vara med och påverka i de beslut som berör dem för att motverka att ett förtryck uppstår. Mängder av diskussioner har förts och forskning har genomförts på området och det är en fråga som ständigt diskuteras i den samhälleliga debatten. Ett viktigt led i demokrati handlar om utbildning. För att säkerställa att ett demokratiskt samhälle upprätthålls behöver vi förbereda våra unga medborgare för att verka i ett demokratiskt samhälle, men vilka värden och principer ett demokratiskt samhälle inrymmer ses ofta på olika sätt. Den här studien syftar till att öka förståelsen för hur undervisande mellanstadielärare förhåller sig till demokrati, vilka föreställningar har de om begreppet, demokratisk kompetens och vilka didaktiska val som framgångsrika i strävan att fostra demokratiska medborgare. Genom kvalitativa intervjuer med fem mellanstadielärare i norra Sverige och efterföljande tematisk analys framträder begreppet som innehållsrikt, vilket påverkar praktiken av begreppet då vissa bitar riskerar att falla bort. En undervisning som ideal är holistiskt som består av autentiska element, där eleverna utvecklar kunskaper om begreppet, reflekterar, argumenterar och samtalar för att utvecklas till demokratiska medborgare