Förskollärares beskrivningar av högläsning och dess språkfrämjande effekter - Jonsson, Kelly; Fryc, Nadja (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2024)
Syftet med denna studie är att undersöka hur förskollärare beskriver högläsning, i vilket syfte de läser, samt vilken betydelse förskollärare tillskriver högläsning för barns språkutveckling. Det är en kvalitativ intervjustudie där förskollärare från två mindre kommuner i norra Sverige deltar. I och med att studien utgår från förskollärarnas beskrivningar och perspektiv ligger den sociokulturella teorin till grund för studien. Under arbetets gång har det framgått att förskollärarna ser högläsning som en viktig och prioriterad del av förskolans utbildning. Vad som även framkommit är att aktiviteterna kring högläsningstillfällena sällan, om någonsin, är didaktiskt planerade utifrån ett förutbestämt syfte eller mål. Utifrån detta kan en medvetenhet hos förskollärarna kring den didaktiska planeringens betydelse och högläsningens inverkan på barns språkutveckling urskiljas, men att trots det blir aktiviteten många gånger bortprioriterad på grund av exempelvis tids- eller personalbrist. Forskning visar att längden på högläsningsaktiviteterna inte nödvändigtvis är avgörande för att barnens ska tillgodogöra sig språklig utveckling, det handlar mer om förskollärares förhållningssätt och prioriteringar i relation till högläsningen.