En guide till tjänstedesign : Utforskning av tjänstedesignmetodikens värdeskapande potential - Widgren, Ebba; Wredendal, Ellen (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Design är ett mångfacetterat område som handlar om att medvetet forma vår omgivning till det bättre. Det är ett strategiskt verktyg för att identifiera och lösa problem med människor som utgångspunkt. Tjänstedesign är en tvärvetenskaplig disciplin vars metodik främjar utforskandet av verkliga behov genom att aktivt involvera människor i samskapande. Metodiken strävar efter att identifiera och adressera de rätta problemen för att designa attraktiva produkter och tjänster. Detta examensarbete har utförts i syfte att introducera tjänstedesign till en kommunikations- byrå med målet att undersöka och förmedla värdet metodiken kan tillföra genom att tillämpa de kunskaper vi erhållit från vår utbildning i teknisk design vid Luleå tekniska universitet. För att förverkliga vårt mål har vi utgått från en designtänkandeprocess i fem faser: empatisera, definiera, idégenerera, prototypa och testa. Varje fas inkluderade centrala metoder inom både teknisk design och tjänstedesign, såsom intervju, fokusgrupp och observation, för att utforska och förstå intressenterna i den rätta kontexten. Den insamlade informationen definierades till behov och nyckelinsikter med metoder som personas, Service Blueprint och Developing Key Insights. Nyckelinsikterna resulterade i att öka designmedvetenheten och främja samskapande både inom byrån och gentemot deras kunder. Vi anordnade därtill workshops för kreativt skapande vilket resulterade i idéer som iterativt testades och justerades baserat på användarnas feedback. Denna process möjliggjorde designandet av ‘En guide till tjänstedesign.’ ‘En guide till tjänstedesign’ är en interaktiv prototyp bestående av två delar: den ena fokuserar på förhållningssätt inom tjänstedesign medan den andra vägleder användaren genom en designprocess. Förhållningssätten innehåller teoretiska aspekter av tjänstedesign, värdeskapande, människor i centrum, verkliga behov, samskapande, visuell kommunikation, helhetsupplevelsen och en iterativ process. Dessa teorier syftar till att introducera användaren till området. ...