Hållbara belysningsstrategier i vinterstäder. - Nico, Klitzsch (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2024)
Belysningen utgör en relativt liten del av dagens samhälle, men den har en viktig funktion för att vi människor ska känna oss trygga när det är mörkt. Utöver att skapa trygghet har utomhusbelysningen idag flera andra funktioner, såsom att fungera som en fysisk säkerhetsåtgärd, vara vägledande eller ha estetiska värden. På detta sätt är belysningens planering starkt inriktad på människors behov. Hållbarhetsaspekterna tar dock hänsyn till inte bara de sociala aspekterna utan även de ekonomiska och ekologiska aspekterna. Genom att öka mängden utomhusbelysning kan säkerhetskänslan hos invånarna förbättras, men det kan också leda till ökad resursförbrukning och ljusföroreningar som kan påverka både djurlivet och växtlivet negativt. Vinterstäder kännetecknas av speciella klimatförhållanden då solen endast når över horisonten under en begränsad mängd timmar på vintern och snön ligger kvar under en längre period. Belysningsstrategier i vinterstäder behöver anpassas till de specifika förhållandena för att säkerställa hållbarheten. För att undersöka hur vinterstäder påverkas av belysning har en litteraturstudie, en intervjustudie med professionella och en enkätundersökning av en nyligen förändrad gång- och cykelväg i Luleå genomförts. Arbetet har resulterat i följande rekommendationer: • Utveckla standarder som är anpassade för vinterstädernas specifika klimatförhållanden, samt flexibla produkter som kan anpassas på plats. • En ökad medborgardialog och mer samarbete med befolkningen. • Kommunerna bör lägga mer fokus på estetiska lösningar för att förstärka karaktären på vinterstäderna. • Extra fokus behöver läggas på energieffektiva lösningar då det är mindre effektivt med förnybara energiresurser som vindkraft eller solarenergi under vintertid. • Mindre fokus behöver riktas mot den ekologiska aspekten eftersom belysningen har en mindre påverkan på ekosystemet i vinterstäder. Lighting is a relatively small part of today's society, but it has an important functionin making people feel safe after dark. In addition to ...