Energieffektivisering utav Centralgaraget i Vitåfors - Songsong, Marcus (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2024)
LKAB är ett företag som satsar på att minimera sin klimatpåverkan bland annat genom att elektrifiering och energieffektivisering av deras anläggningar. Centralgaraget på Malmberget är en fastighet byggd 1958 som huserar en rad olika fordon så som bilar och bussar men även har verkstäder och kontor. Syftet med arbetet har varit att ge underlag åt LKAB för möjliga investeringar i åtgärder för energieffektivisering och förbättring av inomhusklimat. Genom att först bygga en energimodell av byggnaden och sedan simulera olika förslag samt att beräkna dessa ekonomiskt kunde underlaget skapas. Med givna data från LKAB för fjärrvärmeförbrukningen mellan åren 2018 och 2023 togs ett min-, medel- och maxvärde på års- och månadsbasis. Intervallet blev 292 −574 ????????ℎ/å???? och medelvärdet 412 ????????ℎ/å????. Basfallet som gjordes för att efterlikna verkligheten hade en simulerad fjärrvärmeförbrukning på 540 ????????ℎ/å????. Förbrukningen för de simulerade förslagen kan delas upp i tre grupper. Den första gruppen är de med variabel flödesventilation (VAV) i hallarna och verkstäderna samt en simulering med VAV i hela byggnaden som fick värdena 395 ????????ℎ/å???? respektive 386 ????????/å????ℎ. Andra gruppen var byte av fönster till ett genomsnittligt värmegenomgångstal på ???? = 0,9 ????????2???? och tillägget av markiser vilka hade 532 ????????ℎ/å???? för byte av fönster och 527 ????????ℎ för tillägget av markiser. Sista gruppen var simuleringarna med golvvärme i garaget med effekten per kvadratmeter 20 ,40 samt 40 i kombination med befintliga fläktaggregat. Dessa hade en förbrukning på 550 ????????ℎ/å????, 580 ????????ℎ/å???? samt 586 ????????ℎ/å????. Elförbrukningen kunde grupperas likadant som för fjärrvärmeförbrukningen där värdet var 99 ????????ℎ/å???? för Basfallet och en variation mellan 59 − 99 ????????ℎ/å???? för resten av simuleringarna. Enligt offert från Frico AB var besparingen i ????????ℎ/å???? mellan 10,6 − 16,2 ????????ℎ/å???? per aggregat beroende på vilken hall som de var installerade i. Elkedjans solcellskalkylator gav en elproduktion på 43????????ℎ/å???? Inomhusklimatet evaluerades efter Fangers modell där PPD värdet varierade mellan 18 − 23% ...