Konflikten om Ekfors Kraft : En kvalitativ studie om energikonflikten i Övertorneå och Haparanda - Broberg, Elin (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Den svenska välfärdsstaten skall tillhandahålla service till allmänheten men för att göra det är staten beroende av att samarbete med privata aktörer. I Övertorneå och Haparanda var kommunerna beroende av Ekfors Kraft AB för att tillfredsställa energi- och belysningsbehovet. Under början av 2000-talet kunde inte parterna komma överens vilket resulterade i att gatu- och vägbelysningen inte tändes hösten 2006. I denna undersökning kommer konfliktens uppkomst och uppgörelse att redogöras. Syftet är att kartlägga aktörernas roll i konflikten och lokalbefolkningens syn på nyhetsrapporteringen. Detta sker genom en kvalitativ studie med utgångspunkt från aktör-nätverksteorin och konkurrensteorin. För att undersöka det offentliga, privata och lokalbefolkningens perspektiv utgörs materialet av domstolsprotokoll, myndighetshandlingar och två intervjuer. Slutsatserna som dras utifrån materialet och frågeställningarna är att konflikten uppstod till följd av bristande konkurrens med Ekfors Kraft AB och kommunerna som drivande aktörer. Målsättningen med undersökningen är att förhindra liknande konflikter eller förmildra dess konsekvenser för allmänheten i framtiden.