Platsinnovativa stadskärnor : Genom nyskapande synergier - Lindberg, Malin; Karlberg, Helena; Balogh, Johanna (Luleå tekniska universitet, Människa och teknik, 2019)
Attraktivitet och innovativitet har hamnat högt upp på agendan för Sveriges stadskärnor, i strävan efter att locka och behålla besökare, invånare, företagare och investerare. Ett nytänkande samspel mellan en plats komponenter, processer och intressenter ses som centralt för att skapa platsunika upplevelser och kvaliteter, vilket här kallas för ”platsinnovativa synergier”. I projektet ”Attraktiv stadskärna genom platsinnovativa synergier” har sådana samspel studerats och stärkts i samarbete mellan forskare, företagare, företagsfrämjare, föreningar och kommuner. Dessa aktörer har involverats i workshops och intervjuer för att identifiera befintliga synergier och utveckla koncept för nya synergier, med särskilt fokus på samspelet mellan handel och besöksnäring. Parallellt har en trendspaning genomförts om platsinnovativa synergier i Sverige och internationellt. Projektet har drivits av Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park under 2017-2019, i samarbete med Piteå kommun, Kiruna kommun, Destination Piteå, Företagarna Piteå, PiteåEntreprenörerna, Piteå Kvinnliga Företagare, Innovation Pite, Gallerian Piteå, Småstaden Piteå, BackCity Piteå, KUST Hotell & Spa, Pite Havsbad, m.fl. Projektet har finansierats inom programmet ”Framtidens fysiska mötesplats” som är ett samarbete mellan Handelsrådet och Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF), samt av Sparbanken Nord. Projektet bygger på erfarenheterna från ett tidigare projekt som Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park drev under 2015-2017 om platsinnovationer i besöksnäringen, där Treehotel, Icehotel, Ice Music, Arctic Bath, Aurora Sky Station, Arthotel Tornedalen och andra exempel från Swedish Lapland studerades.