Platsinnovation : För ett attraktivt samhälle - Karlberg, Helena; Lindberg, Malin (Luleå tekniska universitet, Människa och teknik, 2017)
Under de senaste åren har behovet ökat av nytänkande vägar för att attrahera invånare, besökare och näringsliv till samhällen, regioner, besöksmål och andra platser runt om i Sverige. Detta beror bland annat på den intensifierade konkurrensen om arbetskraft, investeringar och etableringar mellan olika platser, branscher och arbetsgivare. Denna konkurrens intensifieras av de senaste decenniernas demografiska förändringar i både stad och glesbygd, med ökad inflyttning till större städer och ökad utflyttning från glesbygdsområden. I kombination med varierande flyktingströmmar från andra länder skapar detta utmaningar för tillgången till service, livskvalitet och upplevelser på en plats. För att möjliggöra nytänkande helhetsutveckling av platser har platsinnovation utvecklats som ett begrepp och koncept som sammanväver olika centrala pusselbitar i attraktivitet. I denna orienteringsbok beskrivs dessa pusselbitar tillsammans med exempel på befintliga och potentiella platsinnovationer, samt metoder och analyser kring nytänkande platsutveckling. Orienteringsboken är framtagen inom ramen för projektet ”Platsinnovation i Swedish Lapland” som har drivits av Luleå tekniska universitet i samarbete med Piteå Science Park, SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign och en rad kommuner, destinationsbolag och företagare i Norrbotten och Västerbotten under 2015-2017, med finansiering från Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.