Omkonstruktion av skogsmaskinsgrip - Olofsson, Martin (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2024)
Detta projekt var ett samarbete mellan Luleå tekniska universtiet och CranabSlagkraft och har behandlat ett förbättringsprojekt av befintliga inner- och yttergripklor med namnet E36 tillhörande skogsgrip CE360. Produkten hade en dåvarande konstruktionslösning som företaget länge inte har varit nöjd med. Klorna hade plåtar som svetsades fast på sidan av gripklorna för att skapa stabilitet. Utan dem skulle gripen inte ha tillräcklig hållfasthet då klorna skulle böjas och deformeras omgående vid användning. Sedan hade gripen även problem med stora nötningsproblem. Denna grip ville företaget förbättra då den var både ekonomisk kostsam och tidskrävande att bygga. Produkten var inte heller ekonomisk gynnsam för slutanvändarna då produkten hade så kort teknisk livslängd. Detta projekt har bearbetat dessa problem noggrant med grundlig analys på ett ingenjörsmässigt sätt som resulterat i en slutgiltig lösning med ett ritningsunderlag som har presenterats godkänts och byggdes till en prototyp under 2012. This project was a collaboration between Luleå University of Technology and CranabSlagkraft and has addressed an improvement project of existing inner and outer gripc laws named E36 belonging to the forestry grip CE360. The product had a previous design solution that the company had long been dissatisfied with. The claws had plates welded to the sides of the grip claws to create stability. Without them, the grip would not have sufficient strength as the claws would bend and deform immediately during use. Furthermore, the grip also had significant wear issues. The company wanted to improve this grip as it was both economically costly and time-consuming to build. The product was also not economically beneficial for end-users as it had such a short technical lifespan. This project has meticulously addressed these problems with thorough analysis in an engineering manner, resulting in a final solution with a drawing basis that has been presented, approved, and built into a prototype in 2012.