Klaffluckor förövervakning av bräddningar - Marsalek, Jiri; Panasiuk, Oleksandr; Hedström, Annelie (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2019)
Vanliga klaffluckor i bräddavlopp skulle utan några avancerade instrument kunna användas för att övervaka bräddningar från avloppsledningssystem. Det har visats i ett forskningsprojekt som genomförts inom klustret Dag&Nät där personal från Luleå kommun och forskare vid Luleå tekniska universitet gemensamt har drivit projektet. Med hjälp av vattennivåmätare på vardera sidan om en klafflucka går det att beräkna tryck och flöde. Lösningen är enkel, robust och effektiv när det gäller både drift och kostnader.