LKAB och Bolidens representation av urfolk : En studie om representation av samebyar och rennäringen i gruvårsredovisningar - Öhman, Evelina (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2023)
LKAB och Bolidens gruvverksamheter i Norrbotten befinner sig i nära eller direkt anslutning till samebyar och rensköteselområden. Jokkmokk Iron har under en längre tid velat etablera gruvverksamhet i Kallak, vilket möttes av starka motsättningar från bland annat sametinget. Varken LKAB eller Boliden är verksamma i Kallak, däremot är syftet med denna uppsats att se hur och huruvida Kallakkonflikten påverkat representationen av berörda samebyar och tillhörande rennäring i dessa gruvbolags gruvårsredovisningar. Undersökningen utgår från ett sociotekniskt perspektiv och representation som begrepp där årsredovisningarna analyseras utifrån innehållsanalys och textanalys. Det framgår tydligt att representationen av samebyar och rennäringen ökar efter Kallakkonfliktens början. Representationen är i många fall generell och upprepande mellan åren, däremot finns undantag med mer specifik information om berörda samebyar. I och med olika händelser, aktörers inblandning och den märkbara ökningen av representationen efter Kallakkonflikten kan det urskiljas att dessa tillsammans påverkat representationen i årsredovinsingarna.