Byggindustrins säkerhetspark – ett program för säkerhetskultur : Resultat och rekommendationer - Berglund, Leif; Johansson, Jan; Johansson, Maria; Nygren, Magnus; Stenberg, Magnus (Luleå tekniska universitet, Människa och teknik, 2023)
Den svenska byggindustrin har gjort stora satsningar de senaste åren för att öka medvetenheten om vikten av att arbeta säkert. En del i denna satsning är att Byggföretagen (före detta Sveriges Byggindustrier) har byggt en säkerhetspark, dvs. en anläggning där de som arbetar inom industrin utbildas om säkerhet och får möjlighet att gemensamt reflektera över säkerhetsrelaterade frågor. Vår forskargrupp vid Luleå tekniska universitet, har följt parkens etablering med syfte att undersöka hur frågor rörande säkerhetskultur kan och har integrerats i säkerhetsparkens aktiviteter. Projektet finns redovisat i tre rapporter. Den första är en kartläggning av internationell forskning inom området säkerhetskultur, säkerhetsarbete och säkerhetsträning och finns redovisad i Delrapport 1: Säkerhetskulturforskning inom byggindustrin (Berglund et al, 2020). Den andra redovisar en kartläggning och karaktärisering av vilka säkerhetsinitiativ och säkerhetskulturer som finns hos Sveriges byggindustriers medlemsföretag. Den studien har presenterats i Delrapport 2: Säkerhetsinitiativ och säkerhetskultur i svensk byggindustri (Berglund et al, 2021). I denna tredje rapport som vi kallar Resultat och rekommendationer, presenterar vi en samlad analys av parkens verksamhet och avslutar med ett antal förslag till hur säkerhetsparken kan utvecklas vidare. I rapporten kan vi konstatera att säkerhetsparken finns på plats och har verkat i drygt tre år. Den består av ett stort antal stationer eller scenarion där ett antal arbetsområden, arbetssituationer och arbetsmoment speglas. Ett besök inleds inomhus med en introduktion där det besökande företaget eller skolan ges en inledande beskrivning av parkens innehåll och syfte och där ett flertal frågeställningar introduceras och diskuteras. Därefter fortsätter besöket utomhus genom att man besöker ett antal stationer som är utformade enligt den pedagogiska principen ”se, höra, göra och reflektera”. Valet av stationer som besöks görs i samråd med handledare och med det besökande företaget. Dagen ...