Regelverk för vätgassäkerhet i Sverige och Finland - Åkerström, Felicia (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2023)
Vätgas har de senaste åren blivit mer och mer populärt att använda. Vätgas har många användningsområden och fördelen med att använda vätgas är att så gott som inga luftföroreningar orsakas vid förbränning. Vätgas är även en viktig del i omställningen för att Sverige ska nå koldioxidneutralitet senast år 2050. Det diskuteras om högtrycksledningar med vätgas som ska gå längs kusten från Vasa i Finland till Örnsköldsvik i Sverige med en avstickare till Kiruna. Anledningen till högtrycksledningarna är framför allt för en fossilfri ståltillverkning men också att det kan komma till användning för mycket annat. Då vätgas har andra risker än andra brännbara gaser krävs utbildning inom området och relevanta regelverk för att kontrollera användningen av vätgas. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en förremiss som lägger till vätgas i MSBFS 2020:1, myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosoler. Förremissen har skickats ut till berörda företag och branscher som hanterat/hanterar vätgas för att få in synpunkter kring vätgashanteringen samt att fånga upp aspekter, konsekvenser och tillämpningar som MSB kan ha missat i deras eget arbete. Syftet med detta arbete har varit att få en förståelse för vad det finns för regelverk som kontrollerar användningen av vätgas i Sverige men även i Finland och om det skiljer sig åt mellan länderna. Genom litteraturstudier och intervjuer har relevant fakta kunnat samlas in gällande ämnet som gjorde grunden för teoridelen. Regelverk specifikt för vätgas finns inte i dagens läge varken i Sverige eller i Finland. Det är dock på ingång i båda länderna då Finland ska släppa en anvisning i början av 2024 för vätgas och Sverige ska släppa en uppdatering av MSBFS 2020:1 där vätgas ingår under 2024.