Ahmakanta Suomessa 2023 - Kojola, Ilpo; Heikkinen, Samuli; Mäntyniemi, Samu; Ollila, Tuomo
Vuoden 2023 helmikuussa ahmojen lukumäärä Suomessa oli 447 (95 % todennäköisyysväli 390–504). Arvio pohjautuu riistakolmiolaskentoihin ja kolmen pohjoisimman kunnan (Enontekiö, Inari, Utsjoki) osalta Metsähallituksen koordinoimiin ja yhdessä paliskuntien kanssa suorittamiin aluelaskentoihin vuosina 2020–2023. Arvion pohjana on ahmojen todennäköisin yksilömäärä riistakolmioilla (407 yks., 95 %:n todennäköisyysväli 355–472 ahmaa) ja arvioon pohjoisimpien kuntien ahmakannasta (40 yks. 95 %:n todennäköisyysväli 35–45). Poronhoitoalueen riistakolmioilla liikkui 95 %:n todennäköisyydellä 114–193 ahmaa, todennäköisimmän yksilömäärän ollessa 146. Suomen ahmakannan yksilömäärä on kasvanut 1990-luvun alkuun verrattuna noin kymmenkertaiseksi. Riistakolmioilla laji runsastui vuosijaksolla 1990–2023 keskimäärin 9,0 % vuodessa. Vuoden 2023 kanta-arvio on 10 % suurempi kuin vuoden 2022 arvio (400 ahmaa). Yksilömäärän kasvu on ollut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana aiempaa voimakkaampaa. Ahman ylitysjälkien määrä on asteittain kasvanut viime vuosina myös poronhoitoalueen riistakolmiolla, mutta Tunturi-Lapin aluelaskennoissa todettujen ahmojen kokonaismäärässä ei ole ollut viime vuosina merkittäviä muutoksia. Ahmojen määrä oli siellä nykyistä suurempi vuosina 2013–2014. 2023