Inarijärven ja sen sivuvesistöjen kalataloudellinen velvoitetarkkailu 2022 - Alioravainen, Nico; Vaajala, Markku; Raineva, Sari; Savikko, Ari; Siitari, Sari; Niva, Teuvo
Julkaisussa esitetään Inarijärven ja sen sivuvesistöjen kalataloudellisen velvoitetarkkailun tulokset vuoteen 2022 asti. Tuloksissa käsitellään saalisnäytteenottoon perustuvat arviot istutettujen kalojen saalisosuuksista, sekä pyyntikoon kehitys eri pyyntivälineillä. Loistarkkailutuloksissa esitetään taimenen loisittumisen kehitys Inarijärven saalisnäytteessä. Vuosittain eri kalastajaryhmille toteutettavan saalistiedustelun pohjalta esitetään arvio Inarijärven kokonaissaaliista lajeittain ja pyydystyypeittäin, sekä kaupallisessa kalastuksessa yleisimmän pyyntimuodon, 40–49 mm silmäkoon verkkojen, yksikkösaaliin kehitys. Sähkökoekalastustuloksissa esitetään poikastiheyksien kehitys vakiokoealoilla Ivalojoessa, sekä sen sivujoissa, sekä Juutuanjoella että Siuttajoella. Lisäksi raportissa esitetään erillisen huomionkohteen olleen hauen saalispaine taimeneen, sekä uutta tutkimustietoa eri kantaa olevien taimenistukkaiden kutuvaelluskäyttäytymisestä. Tarkkailutulosten perusteella taimenistukkaiden osuus taimensaaliissa on kasvanut noin 70 prosenttiin kaikista järvellä pyydetyistä taimenista. Taimenen kohdalla on selkeä merkitys sillä, onko pyynti tapahtunut Inarijärvellä, vai Juutuanjoessa tai Ivalojoessa, missä villien osuus saaliissa on selkeästi istutettuja suurempi. Vastaavasti raudun istukkaiden osuus saaliissa on laskenut noin 30 prosenttiin. Istutetun pohjasiian osuus siikasaaliissa on edelleen heikko, noin 30 prosenttia kokonaissiikasaaliista. Siikatyyppien erillistarkastelusta selviää, että todennäköisimmin siikasaaliin vaihtelua selittää järvikutuisen riikasiian runsas vaihtelu. Taimenen kasvun heikentyminen vaikuttaisi hidastuneen vuonna 2022 ja toisaalta loisittuminenkin on vähentynyt. Mikäli ravintotilanne säilyy suotuisana, voitaneen ennustaa taimenen kasvun parantumista lähitulevaisuudessa. Tätä tosin saattaa uhata runsaat taimenistutukset, mikä lisää ravintokilpailua ja voi myös kääntää loistilanteen heikompaan suuntaan. Istutetun pohjasiian saalispaino näyttää sen sijaan parantuneen vanhemmissa ...