Tenojoen lohenkalastuskiellon yhteiskunnalliset vaikutukset ja niiden seuranta - Abernethy, Päivi; Saijets, Joni; Jokinen, Mikko; Knuuttila, Marja; Hiedanpää, Juha
Tenojoki on Suomen ja Norjan rajajoki, joka muodostaa myös Euroopan unionin pohjoisrajan. Viime vuosina Tenon lohikannat ovat olleet poikkeuksellisen heikkoja, mistä paikalliset toimijat sekä Suomen ja Norjan valtiot ovat yksimielisiä. Kalastus oli vuosisatoja jokirannan saamelaisten perinteinen pääelinkeino, ja vaikka joella ei enää ole ammattikalastajia, lohen ympärivuotinen hyödyntäminen kuuluu edelleen keskeisenä ja tärkeänä osana Tenojoenvarren asukkaiden kulttuuriin, identiteettiin ja elämään. Lisäksi lohella on tärkeä merkitys Utsjoen kunnan elinkeinoelämälle sekä vapaa-ajan asukkaiden ja matkailijoiden paikallisille perinteille. Nykyinen Suomen ja Norjan välinen sopimus kalastuksesta Tenojen vesistössä solmittiin vuonna 2017. Sopimus mahdollistaa osapuolten reagoimisen lohikantojen tilassa tapahtuviin äkillisiin muutoksiin. Heikoista lohikannoista johtuen lohenkalastus kiellettiin Tenojoen vesistössä 1.5.2021–31.12.2021 välisenä aikana. Tenojoen kalastuksen paikallisesta tärkeydestä johtuen maa- ja metsätalousministeriö pyysi Luonnonvarakeskusta tutkimaan kalastuskiellon yhteiskunnallisia vaikutuksia. Tämä raportti tarjoaa yleiskuvan lohen rauhoittamisen aiheuttamista taloudellisista, kulttuurisista, sosiaalisista ja terveydellisistä vaikutuksista. Tutkimus perustuu laadulliseen ja määrälliseen aineistoon. Hankkeen tuottamaa aineistoa ovat haastattelut, työpajoissa kerätty materiaali osallistujien näkemyksistä ja yrittäjille suunnatun kyselyn aineisto. Aluetaloudellisten vaikutusten arvio perustuu virallisiin tilastoihin ja aiempaan tutkimusaineistoon. Laadullisen aineiston avulla pyrimme systemaattisesti ymmärtämään, miten kalastuskielto on vaikuttanut i) eri toimijoiden ja yhteisöjen koettuun hyvinvointiin ja terveyteen, (ii) toimijoiden välisiin suhteisiin ja (iii) yhteisön jäsenten arkeen. Sen lisäksi pyrimme tunnistamaan lohen kalastuskiellon aiheuttamat mahdolliset muut yhteiskunnalliset vaikutukset asukkaiden ja toimijaryhmien arkeen, laajempaan yhteisöön ja yhteiskuntaan. Toimivan ja ...